HD_MRK
 
SNGL
Onbekende paden
DSPL_BLG_THR
DSPL_PRSN_LFT
Esther Brouwer
Enligthouse
Esther Brouwer
Life and Business Alchemist
06 41 42 84 29

   
 
MNS

 

CNTNT DSPL_PRSN_NAME
Esther Brouwer  |  9 november 2018

De ware natuur van verandering

windroos Galice celtes
 

Tegenwoordig lijken doodnormale zinnen of woorden voor mij ineens een verdieping te krijgen. Alsof je een traptrede afdaalt en nog meer de bedoeling van de woorden voelt.
Laatst weer, in het midden van allerlei ontwikkelingen realiseerde ik me opnieuw dat verandering de énige constante is. Daarvoor had ik het zinnetje al zo vaak gelezen, gezien en gebruikt. Nu had de zin ineens meer diepte. De wetenschap dat er ‘een constante’ is, gaf me zelfs rust. Ik wist opnieuw waar ik aan toe was. Tegelijk voelde ik een praktisch verlangen om alles gewoon bij het oude ingespeelde patroon te houden. Wel zo duidelijk en comfortabel.
De zin liet me niet los. Er kwamen beelden naar boven vanuit mijn tienertijd, een mama-perspectief, mijn werk in organisaties, en een vraag.

Wat is eigenlijk de natuur van verandering?

Als tiener merkte ik dat als ik een verandering toeliet een ruimer perspectief op dezelfde situatie ontstond. Meer mogelijkheden. Dat inspireerde mij om in beweging te komen. Tegelijk met de beweging dook de weerstand op. Bijvoorbeeld, op het moment dat ik naar een andere middelbare school ging dan de rest van mijn klasgenoten. Waarom die weerstand? Wilde ik vasthouden aan de bestaande situatie, terwijl die al wat knellend voelde? Wilde ik de zekerheid niet loslaten die mij al jaren een bepaalde mate van succes en controle over de situatie gaf?

Wat mij uiteindelijk over de streep trok, was mijn nieuwsgierigheid naar het onbekende. Op ontdekking, en ervaring op doen.

Een ander voorbeeld vanuit mijn moederperspectief gezien is de groeispurt waar een kind doorheen gaat. Wanneer een kind weer een sprong maakt naar een nieuw instrumentarium en zienswijze. Het kind, evenals zijn directe omgeving, stroomt mee met de groeisprong, hoe spannend en verrassend het ook is.

Als de sprong eenmaal is genomen, de beleving is verwerkt, dan komt er rust en plezier in de nieuwe vaardigheden. Is beleven en leren de ware natuur van verandering?

Hoe werkt groei in de organisaties, waar ik kom? Met hun weerbarstige context, complexiteit van verschillende niveaus, onderdelen, technieken, talenten en ambities. Volgen we daar de groeispurt of natuurlijke beweging van opkomen, blinken en verzinken zoals Dao De Jing (Lao Tze, c.604 – c.521 BC) het noemt?

Het volgen van de natuurlijke beweging in onszelf en in organisaties is misschien wel dé constante. Eenmaal in gang gezet houd je zo’n beweging namelijk niet tegen, het zoekt zijn eigen weg en is bijzonder krachtig. Dit in tegenstelling tot een onnatuurlijke beweging, die je waarneemt als er tegengestelde (eigen)belangen spelen, trage besluitvorming plaatsvindt of escalaties en crises aan de orde van de dag zijn. Een natuurlijke beweging stroomt, net als verandering die natuurlijk aanvoelt, waarbij iedereen wil meedoen, omdat je je betrokken voelt, de visie deelt en jouw eigen rol en bijdrage daarin ziet.

Is de ware natuur van verandering dan het opnieuw waarderen van het avontuur, de durf om de beweging te volgen, ons leervermogen en het met plezier doen en ontdekken? Terwijl in de tussentijd het leven gewoon door gaat.

Other members of this category (left or middle). Also other cats (too much)?
CMMNTS
  1. Christine van Blokland schreef:

    MOOI verwoord dankjewel voor de eenvoud, één en al herkenning.
    “Be the change you wish to see in the world” van Ghandi, kwam tijdens het lezen in mij op. Diepe wijsheid die cliché kan klinken totdat je de diepte ervan gaat voelen of toelaat en er uiteindelijk (ooit) naar durft te handelen…. Ga door Esther 😉

  2. Iris schreef:

    Dankjewel voor dit blog! Mooie invalshoeken belicht.
    Het volgen van de natuurlijke beweging klinkt zo eenvoudig. En ik besef me dat dat het enige is wat je hoeft te doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DSPL-CSTM-PSTS-4
Tankstop blog Murk van Leyden
 

Tankstop

27|12|2015 Op weg naar een vriendin. Derde Kerstdag. Route du Soleil. Etappe twee. Niet geslapen in een hotelletje. Nog 500 loodzware kilometers te gaan. In gedachten. Ik heb een brief…
Lees verder...
windroos Galice celtes
 

De ware natuur van verandering

Tegenwoordig lijken doodnormale zinnen of woorden voor mij ineens een verdieping te krijgen. Alsof je een traptrede afdaalt en nog meer de bedoeling van de woorden voelt. Laatst weer, in…
Lees verder...
Hadrian Wall
 

Wat is jouw fundament?

Op twee voeten staan, stevig. Het lijkt heel gemakkelijk staan, stevig op een fundament zonder dat je wiebelt door afleiding uit de buitenwereld of door de ondergrond. Een klein ding dat…
Lees verder...
 

Ineens immobiel

Puur-koers in de praktijk Daar lig je dan languit op de grond, in een split second! Te midden van een terras in een heerlijk vakantieoord in Griekenland. Gelukkig ’s avonds,…
Lees verder...
 
FTR